A szépség természetes

A szépség természetes

2010. augusztus 3., kedd

Kérdések és válaszok 5. - Korpásodás oka és kezelése

Korpásodásról akkor beszélünk ha a fejbőr elhalt sejtrétege pikkelyszerűen, szabad szemmel is jól érzékelhető módon válik le.

Kiváltó ok:
Egy gomba, Pity-sporum-ovalis amely mindenki fejbőrén megtalálható.
Ha ez a gomba túlzott mértékben elszaporodik, felgyorsul a fejbőr természetes sejtmegújulási ciklusa. Így az elhalt hámsejtek összetapadva gyorsabb ütemben távoznak.


Száraz korpásodás


Felborul a fejbőrön lévő mikroflóra, ezért nem működik a védekező rendszer, a pity-sporum-ovalis nevű gomba elterjed ezzel tönkre teszi a felhám rétegen lévő sejteket. A fejbőrön lévő korpalemezkék nem zsíros tapintásúak, levállásuk a bőr felületéről gyors. Kihullik a hajszálból.


Zsíros korpásodás

A fejbőrön lévő korpalemezkék zsíros tapintásúak, tapadnak a fejbőrhöz. Heves viszkető érzéssel jár. Ha a zsírral átitatott korparéteg hosszabb ideig a hajas fejbőrön marad, a bőrlégzés lassul, amely a hajnövést is gátolja. (Nekem ilyen volt)


Seborrhoeás dermatitis

A gomba irritálja a mirigyeket, így begyullad, bőrpírt okoz. Zsírsav termelődik, irritáló hatású, gyulladást okoz (bőrviszketés). A korpapikkelyek egyre nagyobbak lesznek. Visszatérő elváltozás, tünetmentessé tehető.


A korpásodás okai külső és belső tényezők egyaránt lehetnek:

- stressz
- legyengült immunrendszer---> nagy dózisú és/vagy természetes, jó felszívódású multivitamin komplex
- klíma változás
- sapka viselése
- szervezet elsavasodása, a pH érték megbomlása ---> lúgosító táplálkozás: köles, zöld növények nagymértékű fogyasztása, esetleg lúgosító kúra, alga tabletta/kapszula, búzafűlé... sok zöldség-gyümölcs fogyasztása...stb.

Kezelése:

Vírus-, baktérium- és gombaölő természetes "szerek":

- teafaolaj
- grapefruitmagcsepp
- ezüst kolloid
- neem olaj
- ecet
- citrom olaj

Lehet kísérletezni...
Ezek közül nekem a leghatékonyabb és leglátványosabb a neem olaj használata volt (és van ).

Nincsenek megjegyzések: